Lekárnička na leto – tajní pomocníci, ktorí vám môžu vytrhnúť tŕň z päty

Lekárnička na leto – tajní pomocníci, ktorí vám môžu vytrhnúť tŕň z päty

2 minúty čítanie 2118

Lieky proti horúčke, náplasť a obväz – niečo také máme v lekárničke všetci. Máme pre vás ale tipy na dobré vylepšenia, o ktorých ste možno nevedeli, a pritom pomôžu zahojiť letné šrámy oveľa rýchlejšie.

Viete, ako správne na kliešťov? 

Babských rád je veľmi veľa. Vo výsledku platí jediné pravidlo: hlavnú rolu hrá čas. Na prenos prípadnej nákazy sú potrebné rádovo hodiny. Ak sa vám podarí kliešťa odstrániť čo najskôr, výrazne tým rastie šanca, že sa nákaza nestihne preniesť. Keď už v lese zistíte, že ho máte, nečakajte s vytiahnutím domov. 

Metód je viac a vedzte, že či budete krútiť, ťahať pinzetou alebo použijete špeciálne vyťahovacie pero, nie je zase až také podstatné. Vždy miesto vydezinfikujte a do kalendára si zapíšte, kedy ste kliešťa mali. Ideálne je mať v lekárničke univerzálnu neštipľavú dezinfekciu v malom balení – pozor, nenahradí ju dezinfekčný gél na ruky! 

Náplasťové stehy pre rôzne poranenia

Možno poznáte tzv. mašličky, ktoré možno vyrobiť z obyčajnej náplasti, ak chcete ošetriť väčšiu reznú ranu. Náplasťové stehy sú o niečo šikovnejšie a hlavne sú už pripravené hneď na použitie. 

Keď sme pri náplastiach, vyplatí sa mať kĺbové náplasti. Sú elastickejšie a tak sa nestane, že vám z rany spadnú, než sa dostanete domov na dôkladnejšie ošetrenie. Odporúčame aj náplasti na menšie popáleniny, ktoré obsahujú hojivú látku a sú vyrobené tak, aby sa k ranke neprilepili.

Nepodceňujte hydratáciu

Horúce letné dni sú záťažou pre všetkých a pre seniorov a deti obzvlášť. Ľahko sa stane, že zo zlého jedla nás postihne vracanie alebo hnačka. Okrem prípravkov na to určených je dobré mať k dispozícii rehydratačný roztok vo forme prášku alebo tekutiny. Čím vyššia teplota, tým rýchlejšie telo stráca vodu, čo môže viesť k závažným komplikáciám. Počas leta priebežne doplňujte vitamíny a minerály, aby bol organizmus v čo najsilnejšie kondícii.

Tip: letnú lekárničku zostavte s ohľadom na členov vašej rodiny. Mala by obsahovať produkty vhodné pre konkrétny vek.

Krvácanie zastaví sprej a dezinfekcia v jednom

Tzv. tekutý obväz je skvelá novinka posledných rokov. Odreté koleno stačí nastriekať sprejom, ktorý vytvorí ochranný film, ranu vyčistí a pomôže zastaviť krvácanie. Už nie je potrebný ďalší obväz ani náplasť. 

Ako si poradiť po zahojení, aby nevznikla jazva? Už počas tohto procesu môžete vyskúšať mokré hojenie s na to určeným gélom. Po zacelení je dobré miesto natrieť niečím mastným, aby jazva bola čo najmenšia. Dobrá je napríklad nechtíková mastička, alebo aj bravčová masť.

Ktorí pomocníci nemôžu chýbať vo vašej lekárničke? Napíšte nám komentár!

Vistan

Vistan Mesačné balenie

Suroviny vybrané špeciálne pre normálnu funkciu zraku a podporu zdravia očí. Extrakty z čučoriedok škandinávskeho pôvodu, kvetu nechtíka, vitamínov A, E a minerálov ako zinok, selén, či meď prinášajú výživu pre zdravie Vašich očí.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa