Zobraziť kategórie
Na čo si dať pozor pri výbere rybieho oleja?

Na čo si dať pozor pri výbere rybieho oleja?

4 minúty čítanie 2594

Aby sme mali v jedálnom lístku dostatok zdraviu prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ryba by mala byť na našom tanieri 2× týždenne. Ak sa vám to nedarí, skvelou alternatívou môžu byť výživové doplnky s rybím olejom. Na trhu je ich mnoho. Na čom teda pri výbere záleží?

Nie je žiadnym tajomstvom, že rybí tuk bohatý na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny je vhodný pre naše zdravie a látky, ktoré prirodzene obsahuje, sú prospešné pre náš mozog, srdcovo-cievny systém i zrak.  

Zloženie: Na množstve záleží

Pri výbere výživového doplnku s rybím olejom je dôležité zamerať sa na zloženie, respektíve dostatočne vysoké množstvo omega-3 v dennej dávke, prípadne obsah ďalších vitamínov. Vhodné je napríklad obohatenie omega-3 o v tukoch rozpustný vitamín D. Odporúčané denné množstvo omega-3 (DHA, EPA) by sa pritom malo pohybovať od 250 do 500 mg s tým, že u tehotných a dojčiacich žien je táto hodnota vyššia.

Výrobca: Len od overeného a skúseného 

Najlepšie je nakupovať tam, kde sa môžete spoľahnúť na kvalitu. Či už je pre vás podstatné odporúčanie ostatných, dlhá tradícia alebo udržateľný prístup k prírode, môžete si byť istí, že výrobky spoločnosti NaturaMed s obsahom rybieho oleja (aj bez nich) spĺňajú najvyššie štandardy. Výživový doplnok OmegaMarine PREMIUM je najpredávanejším výživovým doplnkom omega-3 na českom trhu. Ak si nie ste istí, či vám budú tieto výživové doplnky vyhovovať, môžete ich najprv vyskúšať zadarmo. 

Pôvod: Ryby chované s rešpektom k prírode

Pri nákupe potravín je prirodzené vyberať tie, ktoré sú najčerstvejšie. Preto tak radi siahneme po zelenine so sviežimi listami a jablkách z českých fariem. S rybím olejom by to malo byť rovnaké. Aj keď na prvý pohľad na výživových doplnkoch rozdiel nepoznáte, je dobré vedieť, ako a kde sa rybí olej získava. Ten vo výrobkoch NaturaMed pochádza zo severských fariem, kde lososy dorastajú v sádkach na voľnom mori. Celý život žijú v čistých studených vodách, v ktorých majú dostatok miesta. Do spracovateľskej továrne sú potom dopravovaní živí v takzvaných sádkových lodiach. Riziko znehodnotenia rybieho oleja je tak znížené na minimum a olej spĺňa zásady čerstvosti pre certifikáciu Nordlask Salfresh.

Forma: Keď je chuť prekážkou

Rybí olej je k dispozícii v rôznych liekových formách a každý si tak môže vybrať podľa svojich preferencií. Rybí olej má krásnu oranžovú farbu. Nie je to ale farba, prečo pred rybím olejom „na lyžičku“ dáva mnoho z nás prednosť kapsulám. Je to špecifická chuť. A aj keď v súčasnosti je možné vyrobiť rybí olej bez pachuti alebo vône, kapsuly sú stále veľmi obľúbeným variantom. Či už z dôvodu jednoduchého užívania, alebo skladovateľnosti. 




Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?