Potravinové zdroje kolagénu: pravda o gumových medvedíkoch a bravčovom kolene

Potravinové zdroje kolagénu: pravda o gumových medvedíkoch a bravčovom kolene

2 minúty čítanie 1915

Medzi ľuďmi panuje názor, že vďaka týmto potravinám sa jednoducho doplní kolagén pre kĺby. Nedalo nám to, a pozreli sme sa tomu teda na kĺb! Tu sú výsledky:

České špeciality ako superpotravina?

Ovarové kolená, koža, bravčové nožičky a ďalšie podobné pochúťky sú českou a slovenskou špecialitou. Jedno je isté: tieto druhy mäsa sú skutočne plné kolagénu. 

Kolagén existuje v mnohých typoch a navzájom sa líšia. Jeden druh tvoria chrupavkovité časti bravčového, ako sú napríklad uši alebo rypáčik. Iný je zasa v kolene – vyskytuje sa najmä v samotnom kĺbovom spojení a sami určite poznáte lepkavú hmotu, ktorá sa z neho po upečení uvoľní. V ľudskom tele je to podobné, tu bolo objavených celkovo 11 typov kolagénu a každý sa vyskytuje inde. 

Dá sa preto povedať, že je bravčové superpotravinou, keď je plné kolagénu? V podstate nie. 

Dôležitá je vstrebateľnosť

Bohužiaľ tu platí pravidlo, že kolagén v bravčovom kolene a iných dobrotách má v ľudskom tele zlé využitie. Je totiž rozdiel v tom, či konzumujeme kolagén v podobe potraviny, alebo kolagén vo výživovom doplnku.

Ten je upravený tak, aby sa v organizme dokázal dobre využiť. V jednej kapsule je ho celá potrebná dávka, zatiaľ čo konkrétne koleno by sme museli jesť 3× denne dlhodobo, aby sme sa dostali na množstvo rovnajúce sa výživovému doplnku. 

A ako je to s tými gumovými medvedíkmi?

Milovníci sladkého snáď odpustia – situácia je ešte horšia než pri bravčovom. Gumové cukríky sa vyrábajú (nie všetky) z bravčovej želatíny, teda čiastočne z kolagénu. Lenže okrem toho sú v zložení aj ďalšie látky a opäť musíme vziať do úvahy množstvo gumídkov, ktoré by sme museli zjesť.

O tom, že to nie je zrovna zdravá časť jedálneho lístka, hovoriť nemusíme…

Kde teda ten kolagén vziať?

Ako už ste asi pochopili, v tomto prípade sa oplatí siahnuť po výživovom doplnku. Aj keď sa vždy snažíme dať prednosť pestrej strave, je dôležité racionálne zhodnotiť, či vďaka potravinám konkrétnu živinu vôbec môžeme adekvátne doplniť. 

Okrem bravčového kolagénu môžeme v produktoch nájsť aj ďalšie druhy: hovädzí, hydinový alebo rybí. V prvom rade je dobré povedať si, čo vlastne očakávame. Kolagén totiž prospieva pleti a vlasom, mnoho ľudí si ho ale zaobstará kvôli podpore kĺbového aparátu. 

Na kĺby odporúčame kolagén z lososov. Má 1,5× vyššiu vstrebateľnosť a v kombinácii s vitamínom C sa podporí tiež tvorba nášho vlastného kolagénu v tele. Ak ste zvedaví, prečítajte si viac informácií na tomto webe

Užívate kolagén? Napíšte nám do komentárov, ako ste spokojní!

Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Mesačné balenie

Výživový doplnok pre zdravé kĺby a chrupavky obsahujúce látky, ktoré dodajú pohybovému aparátu všetko, čo potrebuje. Obsahuje unikátny natívny kolagén typu II z morských zdrojov značky CalGo, ktorý vyniká väčšou vstrebateľnosťou v tele.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?