Rybí tuk – podporuje imunitu a deťom pomôže s rozvojom mozgu

Rybí tuk – podporuje imunitu a deťom pomôže s rozvojom mozgu

2 minúty čítanie 1902

Je to doslova superpotravina. Prečo by vám nemal uniknúť a čo všetko dokáže? Prečítajte si tento článok!

Od kedy vieme, že je rybí tuk zdravý? 

História užívania rybieho oleja siaha až do konca šestnásteho storočia. Ľudia v oblasti Anglicka i Škandinávie si všimli fakt, že tí, ktorí žijú blízko mora a prirodzene konzumujú často rybie produkty, sa tešia lepšiemu zdraviu. 

Rybí tuk sa jedol, a dokonca sa aj natieral na kožu a vlasy. Pomáhal hojiť rany alebo vyrážky. Asi to bude pravda, ale dnes už má málokto odvahu natrieť sa rybím olejom. 

Ako potravina i výživový doplnok zažil rybí tuk veľkú zmenu. Vďaka moderným technológiám sme sa naučili zabrániť rybiemu odéru a pachuti. Zároveň ho vieme uchovať dlhšie, bez toho, že by stratil svoje pozitívne účinky. Na čo je dobrý rybí tuk? 

Zásobáreň mastných kyselín

Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 nenájdeme v každej potravine. Tie rastlinné (v olejoch, orieškoch, avokáde atď.) majú v ľudskom organizme nižšiu vstrebateľnosť. Živočíšne zdroje omega-3 zase neobsahujú až také veľké množstvo. Až na výnimku, ktorou je rybí tuk. Tu sa koncentruje tak kyselina DHA, ako aj EPA. 

Omega-3 podporujú vývoj a funkciu srdca, zraku a mozgu. Pre deti sú veľmi dôležité už od skorého veku. Rybí olej je dobrou voľbou! 

Vedeli ste, že kvôli omega-3 by sme mali jesť 2–3× týždenne ryby? Bohužiaľ majú obyvatelia našej krajiny jednu z najnižšej konzumácie rýb v Európe. Škoda! Pre deti, ktoré sa musia naučiť veľa nových vecí počas krátkeho času, sú omega-3 veľkým pomocníkom.

Dobrý zdroj vitamínu D

Prečo je rybí tuk taký výnimočný, čo sa obsahu vitamín D týka? Déčko je totiž rozpustné v tukoch. To znamená, jeho účinky sa najlepšie prejavia za predpokladu, že prijmeme vitamín D s nejakým tukom. S rybím olejom teda nešliapnete vedľa. Výhodou je, že ide o prirodzený zdroj vitamínu D i omega-3.

Vitamín D podporuje obranyschopnosť organizmu, pomáha ukladať vápnik do kostí a potrebný je nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Vďaka slnku ho bohužiaľ nemáme dostatočné množstvo, myslite preto aj na iné zdroje.

OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Mesačné balenie

Omega-3 vyvinutá špeciálne pre deti. Žuvacie rybičky majú príchuť Tutti Frutti a sú prirodzene sladené pomocou stévie. Sú úplne bez rybieho zápachu, a preto sa hodia aj pre tých, ktorým prekáža rybia chuť. Obsiahnuté kyseliny EPA a DHA prispievajú k normálnej činnosti srdca.

Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?