Tipy nielen proti jarnej únave

Tipy nielen proti jarnej únave

2 minúty čítanie 1350

Či už na jarnú únavu veríte alebo nie, určite máte občas obdobie, kedy nemáte na nič energiu. Prečítajte si naše triky, ako s vyčerpaním zatočiť!

Únava môže byť fyzická i duševná

Obvykle idú ruka v ruke, pretože sme predsa len jedno telo a jedna duša. Pri boji s únavou sa preto zamerajte viacerými smermi. Doprajte si tak aktívny, ako aj pasívny odpočinok. 

Vedeli ste, že vysporiadať sa s následkami dlhodobej únavy spôsobenej stresom organizmu trvá dvakrát tak dlho, než vznikala? Nezanedbávajte sa a urobte si čas na relax!

  1. Vyrazte na čerstvý vzduch. Keď sme vyčerpaní, máme tendenciu zostať doma. Vonku je ale viac kyslíka, po ktorom prahne každá bunka nášho tela. Počas chôdze sa tiež zlepší dýchanie, čo znamená lepšiu distribúciu kyslíka do celého tela.
  2. Správne jedzte. Možno ste unavení preto, že vaše telo nemá kde brať energiu. Často je to nedostatok bielkovín a komplexných sacharidov – nevynechávajte prílohy a každý deň si dajte mliečne výrobky, strukoviny alebo mäso.
  3. Naučte sa piť vodu. Dehydratácia sa spoľahlivo ohlási vyčerpaním a bolesťou hlavy. Každý z nás by mal vypiť najmenej 2 litre čistej vody denne. Káva, sladené limonády atď. sa do pitného režimu nepočítajú!
  4. Doplňte vitamíny a minerály. Na únavu je perfektný horčík s vitamínom B6, ktorých účinky sa totiž navzájom dopĺňajú. Práve nedostatok horčíka je častou príčinou tak psychickej, ako aj fyzickej únavy.
  5. Nastavte si spánkový rozvrh. Najefektívnejšie je chodiť spať a vstávať vždy v rovnakú hodinu. Pred spaním sa vyhnite obrazovkám počítačov, mobilov i televízorov. Mozog sa na spánok potrebuje pripraviť.

Nezabudnite riešiť aj príčinu únavy

Dôvodov môže byť skutočne veľa. Od stresu v práci cez rodinné problémy až k neúmernej fyzickej záťaži napríklad pri športe. Unavení môžeme byť kvôli nedostatku niektorej živiny, nesprávne zostavenému jedálnemu lístku a samozrejme v dôsledku nekvalitného spánku. 

Zamyslite sa, ako by to mohlo byť u vás. Niekedy je príčinu vyčerpania jednoduché odhaliť, inokedy pomôže až odborník. Určite ale dlhodobú únavu neprechádzajte! Pre ľudské telo má rovnako negatívny vplyv, ako napríklad prechodená chrípka. V tomto článku sme spomínali pár tipov, ako si pomôcť doma. Nie je to však riešenie príčiny, čo je vždy to zásadné. 

Venujte sa pohybu - napríklad na zábavnom kempe!

Radi by sme vás pozvali na športové sústredenie nášho ambasádora Leoša Ryšavého. Veríme, že pobyt plný pohybu a dobrej zábavy zdvihne náladu úplne každému.

Ako ste na tom? Trápi vás každoročne jarná únava, alebo si myslíte, že ide len o prázdne reči? Napíšte nám do komentárov!

 

AquaMAGNESIUM

AquaMAGNESIUM Špeciálna ponuka 1+1

100 % prírodná forma horčíka z morskej vody pobrežia Írska. Vďaka svojej čistote sa v našom tele lepšie vstrebáva. Spolu s pridaným mangánom a vitamínom B6 sa jedná o ideálnu kombináciu na podporu správnej funkcie svalov, zdravý kostí a nervových funkcií.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?