Tri zlozvyky, ktoré škodia zraku a väčšina z nás ich má

Tri zlozvyky, ktoré škodia zraku a väčšina z nás ich má

2 minúty čítanie 1259

Urobiť niečo dobré pre svoje zdravie môžeme aj zadarmo. Napríklad tak, že sa pokúsime zbaviť zlozvykov, ktoré príliš neprospievajú nášmu zraku a očiam. Viete, čím si nevedomky trochu škodíte?

1. Nevyberáte si kontaktné šošovky

Vedeli ste, že ich vynašiel Čech? A bol to skutočne skvelý počin! Kontaktné šošovky umožňujú ľuďom pohodlnejšie športovať a lepšie vidieť i vtedy, keď neradi nosia okuliare. Šošovky sú však oku omnoho bližšie, ale nie je najlepší nápad nosiť ich neustále. Predovšetkým pri vyšších dioptriách je dobré vymeniť ich za okuliare napríklad už vo chvíli, keď sa vrátite z práce

Pri manipulácii so šošovkami buďte obzvlášť šetrní a dodržujte dôslednú hygienu. Z prstov si na šošovky jednoducho zanesiete baktérie, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné podráždenie očí. 

Či už nosíte kontaktní šošovky alebo okuliare, Vaše oči budú vďačné za starostlivosť navyše. Skúste napríklad Vistan – výživový doplnok stravy pre zdravé oči. 

2. Zabúdate chrániť svoje oči pred slnkom

Natierame sa opaľovacím krémom, nosíme pokrývku hlavy alebo dokonca použijeme špeciálne oblečenie proti slnku, ale na oči si už spomenieme málokedy. Škodlivé UV žiarenie najviac pôsobí na rohovku a šošovku. Keď si už slnečné okuliare nasadíme, málokedy majú UV filter. 

Ideálny je UV filter 400 – ten je zafarbený tak, že neprepustí žiarenie. A pokiaľ so slnečnými okuliarmi horšie vidíte, poohliadnite sa po rôznych zafarbeniach. Existujú sklá v tónoch šedej, žltej či hnedej, ktoré dokážu dobre ovplyvniť jasnosť videnia.

3. Trávite príliš veľa času pri obrazovkách

Počítač, televízor, tablet, mobilný telefón, ale aj najrôznejšie informačné tabule – svet je plný obrazoviek, do ktorých sa najmä v práci pozeráme dlhé hodiny. Všimli ste si niekedy, že pri práci na počítači omnoho menej žmurkáme? Sledovanie monitorov alebo televízie nás nudí sústrediť sa. Bohužiaľ, znížená frekvencia žmurkania má neblahý vplyv na vlhkosť očí. Večer nás môžu trápiť suché a začervenané oči a s postupom času aj ďalšie problémy. 

Pokiaľ pracujete s obrazovkami, pokúste sa raz za čas zadívať do diaľky a na pár sekúnd si zatvoriť oči. Alebo sa každú hodinu prejdite do inej miestnosti, ideálne na čerstvý vzduch. Pomôcť môže aj očná gymnastika a udržiavaní kvality ovzduší v miestnosti. Na suché oči totiž najviac trpia ľudia, ktorí sedia v blízkosti kúrenia, kde je suchý vzduch. 

Čo ďalšie môžete pre svoje oči urobiť?  Skúste Vistan – výživový doplnok stravy pre zdravé oči. 

Vistan

Vistan Mesačné balenie

Suroviny vybrané špeciálne pre normálnu funkciu zraku a podporu zdravia očí. Extrakty z čučoriedok škandinávskeho pôvodu, kvetu nechtíka, vitamínov A, E a minerálov ako zinok, selén, či meď prinášajú výživu pre zdravie Vašich očí.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?