Výhody pravidelnej chôdze - zmení váš život k lepšiemu!

Výhody pravidelnej chôdze - zmení váš život k lepšiemu!

3 minúty čítanie 1645

Všade sa hovorí o tom, aké dôležité je pravidelne športovať. Rozhodne je to pravda! Telesná aktivita je kľúčom k zdraviu. Lenže čo keď na šport nemáte vlohy, alebo je prekážkou zdravotný stav? Potom si môžete byť istí, že aj obyčajná chôdza má mnoho benefitov!

Bez pohybu nie je život

Človek je na to skrátka predurčený. Pomocou pohybu sa dostaneme z miesta na miesto, dokážeme sa obliecť, alebo si podať nejakú vec. Čím viac máme rokov, tým to prestáva byť taká samozrejmosť. Aby sme svoje telo udržali v primeranej kondícii, je potrebný neustály tréning. A nemusí to znamenať zrovna hodiny v posilňovni. 

Niektorí šport milujú a venujú sa mu niekoľkokrát týždenne. Bravo! Ale sú aj ľudia, ktorých športy nebavia, necítia sa na nich, alebo by boli príliš náročné. V taký moment je zásadné nezostať doma na gauči a svoje telo podporiť aspoň chôdzou. Napadlo by vám, že aj chôdza môže byť adekvátnou náhradou športu?

Päť vecí, ktoré sa stanú, keď budete pravidelne chodiť:

  1. Podporíte svoj krvný obeh a zlepší sa vám tlak. To má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu.
  2. Budete veselší – počas chôdze sa uvoľňujú hormóny dobrej nálady. Tiež si na prechádzke utriedite myšlienky.
  3. Váš pohybový aparát bude vďačný, pohyb totiž potrebuje ako soľ. Nezabudnite si dať po tréningu horčík!
  4. Zdravo zhodíte kilá navyše a vybudujete si lepšiu fyzičku. 
  5. Podporíte trávenie, pretože pohyb má pozitívny dopad na črevnú peristaltiku.

Potrebujete snáď ešte viac dôvodov, prečo začať viac chodiť? Potom čítajte ďalej!

Správna obuv, adekvátny odev a mapa

Nič ďalšie do výbavy nepotrebujete. Určite nie je dobré vyraziť na dlhú prechádzku v starej obuvi, ktorá už má to najlepšie za sebou. V tejto chvíli potrebuje noha stabilnú oporu. Ak nechcete hneď investovať do novej obuvi, kúpte si aspoň vložky do obuvi na podporu klenby. 

Chodiť sa dá takmer v každom počasí, takže výhovorky odložte nabok. Existuje totiž len zle zvolené oblečenie. Počas chôdze sa asi spotíte, preto odporúčame viac vrstiev oblečenia, ktoré je možné vyzliekať alebo pri chlade obliekať. Vrchná vrstva môže chrániť pred vetrom a slabším dažďom. 

A načo tá mapa? Aby vás to viac bavilo! Stavíme sa, že máte vo svojom okolí miesta, kde ste nikdy neboli. Vďaka dlhým prechádzkam ich môžete objaviť. Čo tak zaznamenávať si svoju aktivitu a nachodené kilometre pre lepšiu motiváciu

Chôdza a pohybový aparát

Je dobré striedať druhy terénu. Chôdza po asfalte je možno v tej chvíli pohodlná, nohám ale svedčí mäkšie podložie napríklad v lese alebo na lúke. Fajn je aj členitý terén. Nevyhýbajte sa ani kopcom, ak vám to telo dovolí. Chôdza je výbornou prevenciou krehnutia kostí, straty svalovej hmoty i bolesti chrbta. Pre náš pohybový aparát je to ten najprirodzenejší pohyb. Hodí sa preto aj pre osoby, ktoré už majú nejaké problémy. 

Ak zaradíte do svojho režimu viac pravidelného pohybu, je dobré pridať aj viac výživy v podobe vitamínov a minerálov. Počas telesnej aktivity má totiž organizmus zvýšenú potrebu. Rozhodne je skvelé užívať horčík, ten je najdôležitejší pre svaly a kosti, ale pomôže aj proti vyčerpaniu.

Chodíte pravidelne na dlhé prechádzky? Napíšte nám, ako vás to baví do komentárov!

AquaMAGNESIUM

AquaMAGNESIUM Špeciálna ponuka 1+1

100 % prírodná forma horčíka z morskej vody pobrežia Írska. Vďaka svojej čistote sa v našom tele lepšie vstrebáva. Spolu s pridaným mangánom a vitamínom B6 sa jedná o ideálnu kombináciu na podporu správnej funkcie svalov, zdravý kostí a nervových funkcií.

Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?