Zľahka do školy – precvičte s deťmi pamäť hrou

Zľahka do školy – precvičte s deťmi pamäť hrou

2 minúty čítanie 1744

Že učenie môže byť zábava už počul každý. Čo ale vymyslieť konkrétne, aby sa to dalo robiť kdekoľvek a nestálo to žiadne peniaze? Mrknite sa na naše pamäťové hry!

Detský mozog sa vyvíja rýchlo

To, čo sa dokáže (alebo musí) naučiť mozog malých detí za týždeň, by náš dospelý nezvládol ani za mesiac. Prvé roky života sa nesú v znamení intenzívneho vývoja kognitívnych funkcií. Okrem toho sa dieťa musí naučiť zručnosti pre život – zaviazať si topánky, natrieť si chlieb, rozhliadnuť sa na priechode. Už nikdy nebude mozog taký aktívny, ako teraz. 

Preto sa tak kladie dôraz na to, aby mali deti jedálny lístok bohatý na živiny nielen pre mozog. Veľkú rolu tu hrajú vitamíny a najmä potom omega-3 kyseliny. Tie sú dokonalým palivom pre mozog a celkovo prospievajú zdraviu. Myslite prosím na to, aby deti jedli veľa rýb! 

Čo ďalšie môžete urobiť pre rozvoj mozgu?

Trénovať ho! 

Je skvelé, keď deti dostávajú najrôznejšie podnety, ktoré podpichujú mozog na prácu. Môžu to byť stolové alebo pamäťové hry, tvorivé činnosti a ručné práce, hra na hudobný nástroj alebo hlavolamy. Na to ale potrebujete nejaké pomôcky. Ak ste napríklad na dovolenke a na tieto maličkosti ste zabudli, poradíme vám pár tipov na precvičenie mozgu, ku ktorým nepotrebujete vôbec nič:

Tichá pošta trochu inak

Pošeptajte dieťaťu nejaké slovo. Jeho úlohou je povedať ho druhej osobe, ktorá ale nesedí hneď vedľa, ako sme pri tichej pošte zvyknutí. Tento človek je v inej miestnosti, na opačnej strane ihriska, alebo napríklad v záhrade. Počas cesty je dieťa prirodzene rozptyľované okolitým prostredím a nie je ľahké udržať si slovo v pamäti. Hru je možné urobiť ťažšou kombináciou viacerých slov. Dieťa tiež môže namiesto vyslovenia slovo nakresliť.

Čím viac čísiel vieš, tým väčší si kráľ

Hra je náročnejšia so zvyšujúcim sa počtom osôb, ale je možné hrať ju len v dvoch stále dokola. Prvý hráč vysloví číslo od 1 do 9. Druhý si ho musí zapamätať a pridať k nemu ďalšie číslo. Pokračuje znova prvý hráč, alebo ktorýkoľvek ďalší. Vždy musí povedať všetky čísla pred ním a v správnom poradí. 

Cudzí jazyk zábavnou formou

Potrebujú si deti precvičiť slovíčka? Klasické skúšanie je trochu otrava. Choďte na prechádzku alebo na výlet a dajte deťom za úlohu zapamätať si názvy vecí, ktoré cestou uvidia, v cudzom jazyku. Môžu si vybrať čokoľvek. Doma si slovíčka zapíšte a postupne pridávajte ďalšie. 

Premýšľate, čím podporiť funkcie mozgu a imunitu pred školským rokom? 

S koncom prázdnin sa mnoho rodičov obzerá po niečom na imunitu. Vrelo odporúčame rybí tuk, ktorý pomáha detskej obranyschopnosti vďaka vitamínu D a zároveň podporuje mozog s omega-3 kyselinami.

Vyskúšajte OmegaMarine Rybičky na mesiac zadarmo, len za poštovné a balné. 

OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Ročné balenie

Omega-3 vyvinutá špeciálne pre deti. Žuvacie rybičky majú príchuť Tutti Frutti a sú prirodzene sladené pomocou stévie. Sú úplne bez rybieho zápachu, a preto sa hodia aj pre tých, ktorým prekáža rybia chuť. Obsiahnuté kyseliny EPA a DHA prispievajú k normálnej činnosti srdca.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?