Come out day: Dvakrát ročne sa v Nórsku oslavuje „Come out day“ – deň zameraný na zábavu a aktivity v prírode!

Come out day: Dvakrát ročne sa v Nórsku oslavuje „Come out day“ – deň zameraný na zábavu a aktivity v prírode!

3 minúty čítanie 1310
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Vedeli ste, že v Nórsku máme dva oficiálne sviatky „Come out day“? Preložiť by sa to dalo niečo ako „deň vonku“. Ten prvý sme mali v septembri na oslavu príchodu jesene. Ten druhý vo februári – ako odmenu za dlhú zimu. To všetko preto, aby sme sa viac zamerali na aktivity vonku a preskúmali všetku tú zábavu, ktorú môžeme robiť v prírode.

Napriek tomu, že sú všetci Nóri vychovávaní v duchu príslovia „Ut på tur, aldri sur“, čo znamená niečo ako „Choď von a buď šťastný“, mnoho Nórov sa k aktívnemu životnému štýlu nehlási. 

Tento „Deň vonku“ , organizuje DNT – Nórska turistická asociácia, aby sa zamerala na aktivity vonku, preskúmala, čo všetko sa dá vonku zažiť, a na chvíľu odtrhla pozornosť dospelých a detí od obrazoviek. A čo je najlepšie? Akcia je zadarmo! Organizuje niečo také napríklad český zväz turistov v Českej republike? 

 „Kom deg ut dagen“ – národný deň Nórskeho turistického zväzu!

V Nórsku sú všetci veľmi aktívni a zdraví. Hovorí sa o nás, že vylezieme na každú horu, s lyžami na nohách sa vraj rodíme a celkovo, že sme proste radi vonku. Je to ale pravda? 

No, všetko toto si o sebe radi myslíme, ale pravda je len časť z toho. Veľa Nórov samozrejme miluje vonkajšie aktivity, ale v priebehu rokov sa ukázalo, že aj Nóri trávia príliš veľa času doma. V tom sa od Čechov asi veľmi neodlišujeme. Sme totiž tiež až veľmi prilepení k telefónu, počítaču, televízoru alebo iným obrazovkám. Práve na nás tak cieli tento sviatok, ktorý má za cieľ jediné, dostať nás von, a rovno s celou rodinou. 

Aby sme sa na ten „výkon“ posilnili, používame na to typický nórsky výraz „Ut på tur, aldri sur“. Učíme sa ho od detstva. Česky bude znieť trochu kostrbato, ale znamená niečo ako „Choď na prechádzku, nikdy nie smutný“. Z vlastnej skúsenosti viem, že u vás máte tiež jednu frázu na posilnenie „Na zdravie!“ 

Oficiálny deň, keď môžete ísť von a užiť si trochu zábavy!

Nórska turistická asociácia (DNT) má v spomínaný deň svoje tímy po celom Nórsku. Venujú sa tomu, aby všetkým DNT pripomenula vonkajšie aktivity. Dúfajú tak, že si Nóri tieto aktivity po vyskúšaní obľúbia a budú častejšie chodiť von, ďaleko od svojich obrazoviek a monitorov. 

Preto majú organizované akcie svojich vedúcich zájazdov a sprievodcov, ktorí okrem iného budujú aj táboráky a grilovacie miesta. Na rôzne stanovištia sa navyše môžete dostať pomocou zmluvnej dopravy. 

Ide proste o to byť vonku a prinúť nás k činnosti, ktorú sme napríklad ešte nikdy nerobili. Je to cesta ako si obľúbiť akúkoľvek vonkajšiu zábavu, za ktorou si nabudúce vyrazíte aj mimo tieto organizované atrakcie. 

A aké vás napríklad čakajú? Napríklad prechádzky, pešie výstupy, orientačné chodníky, súťaže a hry. V zime napríklad sánkovanie, pripravené bežecké stopy, alebo aj rybárčenie na ľade. Všetko sú to aktivity, ktoré môžete robiť aj u vás v Česku, tak nezabudnite že „V zdravom tele, zdravý duch!“, a vyrazte von s rodinou, napríklad už teraz počas víkendu. 


Tak zase nabudúce! Z Nórska len pre vás, Nina Wichman


Vaše komentáre

Mgr. Mária Mikovinyová

Super. Pre seniorov v Liptovskom Hrádku máme "Seniorsku vibramu". Do prírody za rok 2023 sme zorganizovali 130 dní vonku na Slovensku

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?