Huby majú svoje výhody i riziká

Huby majú svoje výhody i riziká

3 minúty čítanie 1115
Autor: Lenka Zajíčková

Huby sú jedinečným darom prírody. Okrem tých lesných sa stále viac na našich tanieroch objavujú aj huby pestované. Ale čo vlastne v sebe huby skrývajú a aké riziko so sebou ich konzumácia môže prinášať?

Vitamíny a minerály v hubách, o ktorých ste asi nevedeli

Huby sú nielen lahodnou pochúťkou, ale tiež zdrojom cenných živín. Medzi vitamínmi sú najzaujímavejšie vitamín D a vitamín K.

  • Vitamín D, často nazývaný „slnečný vitamín“, je v hubách prítomný hlavne vo forme D2 (ergokalciferol). Lesné huby, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu, ho dokážu vytvoriť v pomerne dobrom množstve – podobne ako naša koža pri kontakte so slnkom. Tento vitamín je nevyhnutný pre zdravé kosti či správnu funkciu imunitného systému
  • Vitamín K, najmä vo forme K2, sa v hubách tiež nachádza, aj keď v menšom množstve. Pomáha regulovať zrážanlivosť krvi a podporuje správne ukladanie vápnika v kostiach. Pri vitamíne K je dôležité spomenúť, že jeho potravinových zdrojov máme relatívne málo, a tak sa každá trocha káčka počíta.

Okrem vitamínov sú huby bohaté na minerály, medzi ktoré patrí draslík, železo, meď, zinok i fosfor. 

Najväčšie riziká konzumácie húb – pozor na olovo a plesne

Napriek tomu, že sú huby zdravé a výživné, je potrebné byť obozretný. Odhliadneme teraz od témy jedlých a nejedlých húb – v tomto ohľade musíme dávať pozor tiež, ale to je iná kapitola. 

Huby majú schopnosť akumulovať ťažké kovy z pôdy, napríklad olovo či kadmium, najmä ak rastú v blízkosti priemyselných oblastí alebo frekventovaných ciest. Zbierať huby v takých lokalitách sa preto vôbec neodporúča. Tiež sa počíta s tým, že huby všeobecne konzumujeme v rozumné miere – obvykle sezónne a nie na kilá.

Ďalším rizikom sú plesne, ktoré sa na hubách môžu vytvárať veľmi ľahko. Huby sú na plesne obzvlášť náchylné vďaka svojej pórovitej štruktúre a vysokému obsahu vody. Aj malá pleseň môže obsahovať toxíny škodlivé pre ľudský organizmus, preto je dôležité celú hubu radšej vyhodiť. Nekvalitné skladovanie a dlhé ponechanie húb mimo chladenie zvyšuje riziko vzniku plesní aj za predpokladu, že sme v lese zbierali huby zdravé.

Aj keď pleseň vidíme (a to nielen na hube) len na časti, nemali by sme ju odkrajovať a zbytok jesť. Aj ten je totiž už prerastený vláknami plesne, ktoré zatiaľ nie sú vidieť. 

Varte huby bezpečne 

Dobrá tepelná úprava je základom zdravej konzumácie húb. Huby nikdy nekonzumujte surové – tepelná úprava pomáha zničiť prípadné škodlivé mikroorganizmy a rozložiť látky, ktoré by mohli byť pre človeka ťažko stráviteľné. Odporúča sa huby dusiť, vyprážať či piecť tak, aby boli dôkladne prehriate, ideálne na teplotu nad 70 °C po dobu najmenej 10 – 20 minút.

Ak sa rozhodnete uchovať si huby na zimu, nikdy ich nemrazte surové! Najprv ich tepelne upravte, rýchlo schlaďte a až potom mrazte.

Lesné huby vs pestované huby – čo je lepšie?

Lesné huby majú často intenzívnejšiu chuť a väčší obsah vitamínu D vďaka slnečnému žiareniu. Ale môžu mať vyššie riziko kontaminácie ťažkými kovmi či parazitmi, preto ich vždy vyberajte z čistých oblastí. Pestované huby, ako šampiňóny a hliva ustricová, rastú v kontrolovaných podmienkach, čo minimalizuje riziko kontaminácie. Obsah vitamínov v nich býva nižší, ale sú bezpečnejšie a vhodné na pravidelnú konzumáciu. 

Také huby si môžete pestovať aj doma – či už naočkovaním starého kusa dreva, alebo v špeciálnych vakoch s vopred pripraveným materiálom.


Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa