Vitamín K je strážcom kostí, ciev a rovnováhy tela

Vitamín K je strážcom kostí, ciev a rovnováhy tela

4 minúty čítanie 2292
Autor: Lenka Zajíčková

Vitamín K často stojí v tieni známejších živín. Napriek tomu ide o látku, ktorá má v ľudskom organizme kľúčové postavenie. Udržuje správnu zrážanlivosť krvi, stará sa o zdravie kostí a ciev a podieľa sa na veľkom množstve biochemických procesov, ktoré udržujú naše telo v rovnováhe.

Dva základné typy vitamínu K

Vitamín K1 pochádza najmä z rastlín. Nájdeme ho v zelenej listovej zelenine – v keli, špenáte, brokolici, valeriánke alebo petržlene. Jeho hlavná úloha spočíva v podpore zrážanlivosti krvi: bez neho by telo nedokázalo účinne zastaviť krvácanie ani zahojiť drobné poranenia. Aby sa však mohol dobre vstrebať, musí byť v strave prítomný tuk – preto má zmysel pridať kvapku oleja do šalátu nielen kvôli chuti, ale aj na lepšie využitie tohto vitamínu.

Druhou formou je vitamín K2. Ten sa prirodzene vyskytuje v živočíšnych a fermentovaných potravinách, ako sú tvrdé syry, vajcia, pečeň, maslo z mlieka pasených kráv alebo tradičné japonské natto zo sóje. Časť K2 si telo dokáže vytvoriť aj samo – vďaka činnosti črevných baktérií. Jeho účinok je hlbší a dlhodobejší než pri K1. Aktivuje totiž bielkoviny, ktoré pomáhajú ukladať vápnik do kostí a zubov a zároveň bránia jeho usadzovaniu v cievach. Práve táto vlastnosť robí z vitamínu K2 tichého ochrancu kardiovaskulárneho zdravia.

TIP: Vitamín K2 sa odporúča doplňovať, pretože jeho obsah v potravinách je dosť nízky. Ruku v ruke s tým by sme mali podporovať aj náš mikrobióm, aby fungoval čo najlepšie a naše telo si vytváralo vlastný vitamín K.

Ako nám prospieva vitamín K

Vitamín K stojí na rozhraní dvoch zásadných oblastí – krvi a kostí. Zatiaľ čo K1 zaisťuje, že krv zráža vtedy, kedy má, K2 dohliada na to, aby vápnik neskončil tam, kde škodí. Spolu s vitamínom D tvoria harmonickú dvojicu: D pomáha vápnik vstrebať, zatiaľ čo K2 rozhoduje, kam bude uložený. 

Zvláštny význam má vitamín K tiež pre staršie osoby, ženy po menopauze a všetkých, ktorí dlhodobo užívajú antibiotiká alebo lieky na riedenie krvi. Antibiotiká totiž narušujú črevnú mikrobiotu, ktorá časť vitamínu K vyrába, a antikoagulanciá môžu jeho účinky priamo ovplyvňovať. 

Ako doplniť vitamín K prirodzene

Najspoľahlivejšou cestou je pestrá a plnohodnotná strava. Zelená listová zelenina poskytuje dostatok K1, zatiaľ čo fermentované potraviny či živočíšne produkty prinášajú formu K2. Ideálne je dopriať si oboje, pretože sa v tele navzájom dopĺňajú. 

Vitamín K je dôkazom, že aj malé množstvo správnej látky môže mať veľký vplyv. Zaisťuje rovnováhu medzi pevnosťou kostí, pružnosťou ciev a zdravým krvným obehom. V modernej výžive sa na neho hľadí s novým rešpektom – nie ako na okrajový doplnok, ale ako na nenápadného strážcu telesnej harmónie.


Vitamín K2 Complex

Vitamín K2 Complex Mesačné balenie

Vitamín K2, často označovaný ako supervitamín, má zdokumentovaný účinok na zaistenie normálnej zrážanlivosti krvi a podieľa sa aj na optimálnom stave kostí. V bežnej strave sa vitamín K2 takmer nenachádza, je preto dobré ho dopĺňať v kapsuliach.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ? image