Imunita detí a vitamín D – kedy ho začať dopĺňať?

Imunita detí a vitamín D – kedy ho začať dopĺňať?

2 minúty čítanie 1289

Posledné štatistiky uvádzajú, že sa 9 z 10 Slovákov sa stretáva s nedostatkom vitamínu D. A je to škoda hlavne pre deti – tie potrebujú Déčko nielen na podporu imunity, ale tiež na vývoj kostí. Prečítajte si, ako ho správne dopĺňať.

Mysleli ste, že máme dostatok vitamínu D z slniečka?

Bohužiaľ to nie je také jednoduché. Prvú nevýhodu máme v tom, že naša krajina leží v oblasti, kde je menej slnečných dní, čo sa týka ich počtu, ako aj intenzity svitu. Vitamín D sa tvorí v našej koži, pokiaľ na ňu svieti slnko, a to je ďalší kameň úrazu. Procesu bráni oblečenie i opaľovacie krémy. Navyše je potrebné tráviť nejaký čas na slnku každý deň. 

Vplyv na hladinu vitamínu D má aj životný štýl dnešných detí – trávia minimum času vonku a ich koníčky sa sústredia predovšetkým do vnútorných priestorov. To všetko má vplyv na imunitný systém, ktorý môže v dôsledku dlhodobého nedostatku vitamínu D trpieť. 

V akej forme najlepšie doplniť vitamín D?

Potravinových zdrojov existuje viac, za ten najspoľahlivejší je považovaný rybí tuk. Je prírodný a má mnoho ďalších benefitov. Rybí tuk je bezpečné užívať dlhodobo, teda po celý rok. Je to žiaduce – aj my chceme byť odolní, mať imunitu stále, nie iba niekedy. Deti, ktoré sa na začiatku školského roku vracajú do kolektívov, by mali začať užívať rybí tuk s vitamínom D s predstihom, teda už počas prázdnin. 

Vitamín D je rozpustný v tukoch, preto je forma rybieho tuku tou najlepšou voľbou.

Déčko je dôležité nielen pre imunitný systém

U detí vo vývine vitamín D pomáha udržiavať normálny stav kostí a zubov. Pomáha totiž ukladať do kostí vápnik. Myslite na to hlavne počas ich rastu. 

Pokiaľ sa rozhodnete podporiť imunitu detí vitamínom D v rybom tuku, bude to mať ešte jednu výhodu: postaráte sa tiež o prísun cenných omega-3 kyselín.

Tie podporujú vývoj mozgu a jeho funkcie, čo je počas školských rokov rovnako dôležité ako dobrá obranyschopnosť. 

Vyskúšajte napríklad rybí tuk s ovocnou príchuťou OmegaMarine Rybičky! Kliknite na tento odkaz a objednajte si balenie na vyskúšanie zadarmo. 

 

OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Mesačné balenie

Omega-3 vyvinutá špeciálne pre deti. Žuvacie rybičky majú príchuť Tutti Frutti a sú prirodzene sladené pomocou stévie. Sú úplne bez rybieho zápachu, a preto sa hodia aj pre tých, ktorým prekáža rybia chuť. Obsiahnuté kyseliny EPA a DHA prispievajú k normálnej činnosti srdca.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?