Naozaj dokáže mrkva zlepšiť náš zrak? Vieme, ako to s vitamínom A je!

Naozaj dokáže mrkva zlepšiť náš zrak? Vieme, ako to s vitamínom A je!

2 minúty čítanie 1166

Už deťom hovoríme, že keď budú jesť veľa mrkvičky, nebudú potrebovať okuliare. A je to vlastne celkom pravdivé! Už o chvíľu sa dozviete, prečo je mrkva dobrá na zrak a ako z nej vyťažiť maximum!

Vitamín A: to najcennejšie v mrkve!

Vitamín A je rozpustný v tukoch a nájdeme ho nielen v mrkve, ale aj v inej žltej a oranžovej zelenine a ovocí – napríklad v paprike, tekvici alebo v marhuliach. Je to práve kvôli žltému farbivu, ktoré sa nazýva betakarotén alebo provitamín A. Je zaujímavé, že pokiaľ konzumujeme vitamín A s tukmi, môžeme jeho účinok v tele znásobiť až o polovicu! 

Ako jesť mrkvu správne? Nie vždy sa vyplatí konzumovať zeleninu čerstvú! Práve z dusenej mrkvičky pripravenej s trochou tuku toho získame omnoho viac než zo surovej.

Ako pôsobí vitamín A na oči?

  • Prispieva k ochrane rohovky,
  • podieľa sa na procese rozoznávania farieb, 
  • podieľa sa na delení buniek,
  • prispieva k udržaniu normálneho stavu zraku.

Odporúčaná denná dávka vitamínu A je 800 μg. Okrem spomínanej mrkvy a inej oranžovej zeleniny sú výborným zdrojom aj črevá a rybí tuk. Aj keď je lepšie snažiť sa pokryť denný príjem vitamínu A pomocou pestrej stravy, nie vždy je to také jednoduché. Spoľahlivým výživovým doplnkom na podporu zraku je náš Vistan. Pozrite sa naňho!

Kto by sa mal na vitamín A zamerať predovšetkým? 

Vo všeobecnosti seniori, ktorých organizmus má prirodzene zvýšené nároky na živiny. Druhou veľkou skupinou sú všetci, ktorí svoje oči v zvýšenej miere namáhajú. Typickým príkladom sú ľudia pracujúci s počítačom. Aj keď existujú špeciálne okuliare, ktoré blokujú škodlivé žiarenie z obrazoviek, príjem vitamínu A určite nahradiť nedokážu. 

Máte pocit, že do jednej z týchto skupín patríte? Určite popremýšľajte o výžive pre vaše oči. Jedzte potraviny bohaté na vitamín A alebo vyskúšajte Vistan: komplexnú starostlivosť o váš zrak. 
 
Vistan

Vistan Mesačné balenie

Suroviny vybrané špeciálne pre normálnu funkciu zraku a podporu zdravia očí. Extrakty z čučoriedok škandinávskeho pôvodu, kvetu nechtíka, vitamínov A, E a minerálov ako zinok, selén, či meď prinášajú výživu pre zdravie Vašich očí.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?