Omega-6 si nepleťte s omega-3

Omega-6 si nepleťte s omega-3

2 minúty čítanie 1119
Autor: Lenka Zajíčková

Nenasýtených mastných kyselín máme hneď niekoľko. Tými najznámejšími sú omega-3. Všimli ste si už ale niekedy na obale výživových doplnkov, že často obsahujú aj omega-6?

Čo sú omega-6 mastné kyseliny?

Omega-6 mastné kyseliny patria do skupiny mastných kyselín a sú pre ľudské telo esenciálne. To znamená, že ich musíme prijímať potravou, pretože si ich samo nevie vytvoriť. Sú obsiahnuté napríklad v rastlinných olejoch, orechoch a semienkach. Prakticky to isté sa dá povedať o omega-3. Napriek tomu je medzi nimi rozdiel, a to hlavne v tom, že zatiaľ čo omega-3 máme obvykle nedostatok, v prípade omega-6 to môže byť aj nadbytok. 

Zo všetkého najdôležitejší je správny pomer omega-3 a omega-6 v strave

Problém nastáva, keď je príjem omega-6 príliš vysoký a príjem omega-3 naopak príliš nízky. Vysoký pomer omega-6 k omega-3 môže narušiť rovnováhu v tele a podieľať sa na vzniku problémov. V modernej strave tento nepomer často vzniká, pretože omega-6 sú bežne v rastlinných olejoch a spracovaných potravinách. Balené sladké pečivo, vyprážané jedlá, najrôznejšie plnené oplátky, sušienky, zmrzliny, ale aj polotovary a hotové jedlá – to všetko je plné rastlinných olejov v zbytočne vysokom množstve.

Zjesť počas dňa nadbytok tukov je veľmi jednoduché – šiška na raňajky, sušienka na desiatu, na obed meníčko a večer napríklad smažené vajíčka. Množstvo prijatých tukov by sme si všeobecne mali strážiť všetci.

Koľko omega je teda ideálnych?

Optimálny pomer omega-6 k omega-3 by sa mal pohybovať okolo 4 : 1 až 5 : 1. V bežnej strave západného typu býva tento pomer 15 : 1 aj vyšší, čo nie je ideálne. Vyvážený pomer podporuje normálnu činnosť srdca a ciev, zdravý metabolizmus tukov aj bunkové procesy.

Zdroje omega-6

Ako pre všetko platí, že na zdroji záleží. Existujú vhodné, aj menej vhodné potraviny. 

Dobré zdroje: za studena lisované panenské oleje, sezamový olej, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, vlašské orechy.

Menej vhodné zdroje: rafinované rastlinné oleje (sójový, kukuričný), priemyselne spracované potraviny a vyprážané pokrmy.

Zdroje omega-3

Pri omega-3 najčastejšie bojujeme s tým, že jeme málo rýb. V iných potravinách totiž nenájdeme omega-3 v takej hojnej miere a jednoducho povedané, museli by sme ich jesť vo veľkom, aby sme dosiahli množstvo omega-3, ktoré nám dodá napríklad porcia lososa.

Dobré zdroje: tučné morské ryby (losos, makrela, sleď, sardinky), ľanové semienka a ľanový olej, chia semienka, vlašské orechy, repkový olej lisovaný za studena – tu však pozor, pretože živočíšne zdroje omega-3 sú pre organizmus ľahšie vstrebateľné, než tie rastlinné.

Menej vhodné zdroje: potraviny s príliš nízkym obsahom omega-3, napríklad väčšina bežných rafinovaných rastlinných olejov a tukov, nadmerne spracované výrobky s malým podielom kvalitných tukov.

Omega-6 sú pre telo dôležité, ale je potrebné myslieť na rovnováhu s omega-3. Dostatočný príjem oboch typov mastných kyselín a udržanie správneho pomeru podporujú zdravie srdca, ciev i správne fungovanie metabolizmu. Vyvážená, pestrá strava je tým najlepším riešením pre dlhodobé zdravie.


OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Mesačné balenie

Vysoko kvalitný doplnok stravy s omega-3. Základom je najčerstvejší olej SALfresh získavaný z lososov žijúcich v priezračných vodách nórskych fjordov, ktorý je bežne v doplnkoch inak nedostupný. Nová receptúra doplnená o vitamín D na podporu imunitného systému.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa