Toto je v rámci prevencie zadarmo. Máte už všetko splnené?

Toto je v rámci prevencie zadarmo. Máte už všetko splnené?

2 minúty čítanie 1352

Preventívne prehliadky a samovyšetrenie doma síce nie sú povinné, ale je veľká škoda ich neabsolvovať. Najmä vtedy, keď sú zadarmo! Máme stručný prehlaď toho, na čo majú muži nárok zadarmo.

Vyšetriť sa môžete aj sami doma

A mali by ste to robiť každý mesiac! Samovyšetrenie semenníkov nebolí a dokonca to môže byť príjemná súčasť partnerskej chvíľky. Muž (či jeho náprotivok) totiž sám najlepšie pozná svoje telo a tak môže dobre spoznať aj malú nezrovnalosť. Najčastejšie je to hrčka, ktorá však ešte nemusí znamenať vážnu chorobu. 

Samovyšetrenie semenníkov spočíva v niekoľkých krokoch: pohľadom skontrolujte, či nevyzerajú neobvykle. Všímajte si zmeny tvaru, veľkosť aj farbu kože. Ďalej použite svoje ruky a hmatom sa venujte každej časti semenníkov. Môžete postupovať zo strany na stranu aj zhora dole.

Máte päťdesiat? Šup na urológiu!

Mnoho mužov sa tomu vyhýba, pretože sa bojí, čo ich čaká. Môžeme Vás upokojiť – žiadne bolestivé vyšetrenie sa nekoná! Prevencia u urológa prebieha ako všade inde: zistením anamnézy, zhodnotením prípadných ťažkostí a na základe toho môže prísť na rad vyšetrenie moču, krvi, prípadne ultrazvukové alebo iné vyšetrenie močových ciest a prostaty. 

Prevenciu u urológa by muži rozhodne nemali zanedbávať. Dokáže odhaliť prípadné ochorenie včas, čo znamená obrovskú šancu na úplné vyliečenie. Za 20 minút ročne v ordinácii to stojí!

Preventívne vyšetrenie sa líši podľa veku

Čokoľvek, samozrejme, môžete absolvovať bez ohľadu na to, koľko máte rokov. Možno budete potrebovať len výmenný lístok o vyšetrenie od lekára alebo budete musieť za vyšetrenie zaplatiť. Pokiaľ však spĺňate potrebný vek, máte nárok na:

  • od 35 rokov raz za 2 roky orientačné vyšetrenie moču,
  • v 40. roku života vyšetrenie cholesterolu v krvi,
  • od 40. roku života každé dva roky vyšetrenie hladiny cukru v krvi,
  • od 40. roku života každé štyri roky kontrolné EKG,
  • od 50. roku života screening nádoru hrubého čreva.

Okrem toho je samozrejmosťou preventívna prehliadka u obvodného lekára a zubára. Aj keď si všetci vieme predstaviť príjemnejšie chvíle, pár desiatok minút u lekára nám môže doslova zachrániť život.

Navštevujete poctivo preventívne prehliadky? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými v komentároch!

 

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?