Vitamín D v lete – vážne ho majú deti dostatok zo slniečka?

Vitamín D v lete – vážne ho majú deti dostatok zo slniečka?

3 minúty čítanie 1324

Mysleli ste, že vitamín D nám posiela slniečko? Nie tak úplne. V tomto článku si vysvetlíme, ako vitamín D vzniká, v čom nám prospieva a či je potrebné ho dopĺňať aj počas leta.

Ako získavame vitamín D?

Sú dve možnosti: Buď potraviny bohaté na vitamín D (predovšetkým rybí tuk), alebo pobyt na slnku. Slniečko samotné nám však žiaden vitamín D neposiela. Funguje to tak, že v koži, ktorá je vystavená slnečnému žiareniu, sa po určitom čase začne vytvárať vitamín D. Koža by teda nemala byť zahalená oblečením a ani ošetrená opaľovacím krémom – ten blokuje žiarenie, ktoré je na vytváranie Déčka potrebné.

Pozor! Opaľovaciu kozmetiku by sme však používať mali. Chráni pokožku pred vážnym rizikom a opaľovanie bez ochrannému krému nie je bezpečné. Vitamín D radšej dopĺňajte napríklad rybím tukom. 

Vitamín D, či už získaný z potravy alebo vďaka slnku, sa v tele neukladá do dlhodobých zásob. Pokiaľ jeme ryby často, máme vyhrané! Pokiaľ nie, je dobré sa zamerať na dopĺňanie déčka formou výživových doplnkov po celý rok. 

Prečo vlastne Déčko potrebujeme a v čom je dôležité pre deti?

Vitamín D podporuje imunitný systém u všetkých vekových skupín. Na tom by nám malo záležať po celý rok – nielen v období prechladnutí. Kvôli tomu sa neodporúča vitamín D u detí na leto vysadzovať. Jeho druhou výhodou je, že pomáha ukladať vápnik do kostí. Deti rýchlo rastú, preto potrebujú dostatok Déčka i vápnika, aby mali kvalitné kosti a zuby v ďalších rokoch života. 

Vedeli ste, že vitamín D je rozpustný v tukoch? Rybí tuk pre deti je úplne ideálny – nemusíte riešiť, či deti spolu s vitamínom príjmu aj potravinu s obsahom tuku, aby sa mohol správne vstrebať. 

Rybí tuk toho pre zdravie detí obsahuje viac ako len vitamín D 

Sú to omega-3 mastné kyseliny. Podrobnejšie sa o nich rozpisujeme v tomto článku. Podporujú vývoj mozgu a nervovej sústavy, čo je zásadné hlavne u školopovinných detí. Okrem toho omega-3 prospievajú aj srdcu a zraku. Je skvelé, že rybí tuk je prírodným zdrojom ako vitamínu D, tak omega-3. Veľmi jednoducho doplníte deťom obe potrebné živiny, a pokiaľ zvolíte zábavnú formu v podobe ovocných omega-3 Rybičiek, budete mať u detí zaručený úspech!

Vitamín D je dobré dopĺňať po celý rok vrátane prázdnin. Vyskúšajte rybí tuk, s ktorým sa zároveň postaráte aj o príjem cenných omega-3!

 

OmegaMarine Rybičky

OmegaMarine Rybičky Mesačné balenie

Omega-3 vyvinutá špeciálne pre deti. Žuvacie rybičky majú príchuť Tutti Frutti a sú prirodzene sladené pomocou stévie. Sú úplne bez rybieho zápachu, a preto sa hodia aj pre tých, ktorým prekáža rybia chuť. Obsiahnuté kyseliny EPA a DHA prispievajú k normálnej činnosti srdca.

Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?