Omega-3: ktoré sú lepšie na srdce, a ktoré viac podporia mozog?

Omega-3: ktoré sú lepšie na srdce, a ktoré viac podporia mozog?

2 minúty čítanie 1599

Mastné kyseliny sa stali veľmi obľúbenými a v rybom tuku už ich doplňuje kdekto. Tí pokročilejší už vedia rozlišovať ich jednotlivé druhy. Poďte sa to naučiť tiež!

Omega-3 sú zdravé tuky

Presnejšie povedané sú súčasťou rastlinných a živočíšnych tukov a veľmi prospievajú nášmu zdraviu. Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 si náš organizmus sám nevyrába, získavame ich preto výhradne stravou. 

Omega-3 sa podieľajú na mnohých procesoch v tele. Neslúžia teda ako zdroj energie, ako iné tuky, sú pre nás živinou. Omega-3 je vlastne skupina niekoľkých kyselín a tie majú každá trochu inú funkciu. A práve to je dobré vedieť. Záleží totiž na tom, kvôli čomu omega-3 chcete užívať. Potom je oveľa jednoduchšie vybrať si produkt na mieru vašim potrebám.

Je vašou prioritou výživa pre mozog? 

V tom prípade by mala v zložení prevažovať kyselina dokosahexaénová, ktorou poznáme pod skratkou DHA. Podieľa sa na správnom vývoji mozgu a nervovej sústavy už od prenatálneho obdobia a tiež sa stará o zdravú funkciu mozgu. 

Kyselina DHA hrá kľúčovú rolu pri udržaní kognitívnych funkcií mozgu. Chcete podporiť svoju pamäť a koncentráciu? Potom je kyselina DHA jasnou voľbou!

Samozrejme, že potrebujeme všetky mastné kyseliny. Výživové doplnky s omega-3 preto často kombinujú obidva druhy. Okrem DHA sa môžeme zamerať aj na jej sestru, kyselinu EPA. 

Zdravé srdce a optimálna hladina cholesterolu

Tak sa dá stručne zhrnúť, o čo sa stará kyselina eikosapentaénová. Vedeli ste, že kyselina EPA pomáha udržať ideálnu hladinu HDL cholesterolu, a tým pádom je dôsledkom aj nižšia hladina LDL cholesterolu, ktorý nám škodí? Toto celé je veľmi dôležité pre dobrú kondíciu cievneho systému.

Kyselina EPA sa podieľa na vývoji a funkcii srdca, preto sa na ňu zamerajte v prípade, keď vám záleží na tom, aby vám srdce bilo ako zvon. 

Obidva druhy omega-3 potrebuje každý z nás. Kde je najlepšie ich získať? Jednoznačne v rybom tuku. Najmä tučné morské ryby sú najkvalitnejším zdrojom omega-3, takže stavte na osvedčený rybí olej.

   

MemoComplex

MemoComplex Mesačné balenie

Prémiový doplnok stravy so starostlivo vybranými ingredienciami, navrhnutý na podporu mozgu a kognitívnych funkcií. Obsiahnutá kyselina DHA podporuje zdravú funkciu mozgu a vitamíny B1 a B12 napomáhajú k zníženiu únavy a vyčerpania.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa